Przejdź do treści

Przepis

Pasztet

  • przez

Mięso pokroić na mniejsze kawałki (5 cmx5cm), wszystko zalać wodą i gotować powoli około 2 godz.Osolić w połowie gotowania. Włożyć słoninę i wszystko jeszcze gotować około 30 min. Odcedzić mięso zostawiając trochę wywaru.Wątrobę pokroić i zalać wrzącym wywarem, dusić 5 min. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso (bez słoniny), wątrobę, bułkę przepuścić przez maszynkę dwa razy (najpierw grube sitko, potem cienkie). Dodać 5– 6… Dowiedz się więcej »Pasztet

Bigos

  • przez

Bigos z kapusty kiszonej.

Aperol Spiritz

  • przez

Składniki wymieszać z lodem w dużym kieliszku z kilkoma kostkami lodu..

Pleśniak

  • przez

4 jajamasło (250 g)3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka stołowa kakao1 szklanka cukrupowidła śliwkowe Oddzielić białka i włożyć do lodówki. Do żółtek dodać masło i malakserem zamieszać. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia i miksować. Na koniec zagnieść rękoma ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao.Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ubić białko z cukrem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto podzielić… Dowiedz się więcej »Pleśniak