Przejdź do treści

Bigos

SKŁADNIKI:

  • kapusta kiszona – 3 kg
  • kiełbasa – 20 dkg
  • boczek wędzony parzony – 20 dkg
  • karkówka – 50 dkg
  • mięso z golonki – ok. 60 dkg
  • 2 cebule
  • suszone grzyby – 4 dkg
  • suszone śliwki – 15 dkg
  • sól – 2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • czerwone wino półwytrawne – 100 ml
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe

1 dzień:

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z kapusty wypić😊 Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by całą przykryć. Dodać 1,5 łyżeczki soli. Gotować ok. 1 godzinę. Zdjąć skórę z golonki. Golonkę i karkówkę pokroić na kostkę: 1-1,5 cm. Podsmażyć mięso na patelni. Wrzucić do kapusty. I dalej gotować razem, jeszcze co najmniej ½ godziny. Grzyby namoczyć w letniej przegotowanej wodzie.

2 dzień:

Ugotować grzyby w garnuszku z pokrywką. Najpierw na silnym ogniu, by woda się zagotowała. Potem zmniejszyć na pół i gotować 30 minut. Zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu odparować. Bigos wstawić na płytę, i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować inne składniki. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do bigosu. Z boczku zdjąć skórę, pokroić na 1 cm plasterki, a potem na paseczki. Podsmażyć na silnym ogniu, mieszać. Cebulę pokroić na grubą kostkę i dodać do boczku. Zmniejszyć ogień i mieszając zeszklić cebulę. Wszystko włożyć do bigosu. Dołożyć pieprz, koncentrat i ziele angielskie. Grzyby wyjąć z garnuszka, pokroić na cienkie paski. Dodać do bigosu. Do reszty wody z grzybów dodać pół łyżeczki soli i wlać do bigosu.

3 dzień:

Wstawić bigos na płytę i gotować na wolnym ogniu. Śliwki pokroić w cienkie paski i dodać do bigosu. Dolać wino. Można dodać trochę cukru dla smaku.

4 dzień:

Podgrzać bigos i pogotować na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.

5 dzień:

GOTOWY!