Bigos
SKŁADNIKI:
- kapusta kiszona – 3 kg
- kiełbasa – 20 dkg
- boczek wędzony parzony – 20 dkg
- karkówka – 50 dkg
- mięso z golonki – ok. 60 dkg
- 2 cebule
- suszone grzyby – 4 dkg
- suszone śliwki – 15 dkg
- sól – 2 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- czerwone wino półwytrawne – 100 ml
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe
1 dzień:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z kapusty wypić😊 Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by całą przykryć. Dodać 1,5 łyżeczki soli. Gotować ok. 1 godzinę. Zdjąć skórę z golonki. Golonkę i karkówkę pokroić na kostkę: 1-1,5 cm. Podsmażyć mięso na patelni. Wrzucić do kapusty. I dalej gotować razem, jeszcze co najmniej ½ godziny. Grzyby namoczyć w letniej przegotowanej wodzie.
2 dzień:
Ugotować grzyby w garnuszku z pokrywką. Najpierw na silnym ogniu, by woda się zagotowała. Potem zmniejszyć na pół i gotować 30 minut. Zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu odparować. Bigos wstawić na płytę, i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować inne składniki. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do bigosu. Z boczku zdjąć skórę, pokroić na 1 cm plasterki, a potem na paseczki. Podsmażyć na silnym ogniu, mieszać. Cebulę pokroić na grubą kostkę i dodać do boczku. Zmniejszyć ogień i mieszając zeszklić cebulę. Wszystko włożyć do bigosu. Dołożyć pieprz, koncentrat i ziele angielskie. Grzyby wyjąć z garnuszka, pokroić na cienkie paski. Dodać do bigosu. Do reszty wody z grzybów dodać pół łyżeczki soli i wlać do bigosu.
3 dzień:
Wstawić bigos na płytę i gotować na wolnym ogniu. Śliwki pokroić w cienkie paski i dodać do bigosu. Dolać wino. Można dodać trochę cukru dla smaku.
4 dzień:
Podgrzać bigos i pogotować na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
5 dzień:
GOTOWY!