Składniki:
- 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg ) lub filet
- 1 marchewka, cebula
- 1/2 szklanki wody
- rękaw do pieczenia
- Mięso dokładnie natrzeć marynatą /patrz obok/, aby jej składniki pokryły filet z obu jego stron.
- Można obwiązać go nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt.
- Przykryć folią i wstawić na kilka godzin (na noc) do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem.
- Pokroić marchewkę w plasterki, a cebulę w piórka.
- Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa, dodać marchewkę i cebulę. Wlać resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw przekłuć wykałaczką w kilku miejscach i spiąć końce. Włożyć do żaroodpornego naczynia bez przykrycia.
- Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozciąć a mięso polać sosem spod pieczeni.
- Zimne mięso można traktować jako domową wędlinę do kanapek.
Na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soli
W misce połączyć wszystkie składniki, wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.