Przejdź do treści

Ogórki małosolne

  • przez

1 kg ogórków

1 L wody

30 gram soli (1 czubata łyżka))

5 baldachimów kopru

6 ząbków czosnku

6 cm chrzanu

10 ziarenek gorczycy

2 liście laurowe

  1. Wodę zagotować z solą.
  2. Wodę ostudzić, powinna być letnia.
  3. Ogórki umyć, ząbki czosnku przekroić na połówki.
  4. Na dnie słoika ułożyć kilka gałązek kopru i trzy kawałki czosnku.
  5. Na koprze ułożyć umyte ogórki, przykryć je pozostałym koprem. Dodać pozostałe kawałki czosnku, gorczycę i liście laurowe. 
    Całość zalać solanką.
  6. Naczynie przykryć talerzykiem.
  7. Ogórki gotowe są już po 24 godzinach, najlepiej smakują jednak po 2 dniach!