- 1 kg karkówki
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 kajzerka + mleko (ew. woda)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 25 ml wody
- bułka tarta
- sól, pieprz
Mielimy mięso, cebulę, odciśniętą dobrze z wody lub mleka bułkę. Dodajemy płatki namoczone wcześniej (wycisnąć na sitku) i jaja. Długo wyrabiamy dodając po trochu wodę wmasowując ją w mięso. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Na gorącą patelnię smażymy z dwóch stron po 1,5 minuty. Potem przykrywamy, zmniejszamy gaz na ½ i smażymy 4-5 minut.
Obracamy kotlety i znów przykrywamy i jeszcze ½ minuty. Oczywiście, czas podany jest szacunkowo. Kładziemy na ręczniku papierowym.
Z podanej ilości mam 16 kotletów niewielkiej wielkości.