Przejdź do treści

Zupa ogórkowa

  • przez
  • 2,5 litra wody
  • 1 udko i 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 kostki warzywnego bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 5 – 6 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki masła
  • 100 g śmietany

Do zimnej wody włożyć mięso. Jak się zagotuje woda, zamieszać (nie wyjmować szumowin). Zmniejszyć ogień, wrzucić kostki warzywne i gotować 50 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, na koniec dodać na patelnię marchewkę i chwilę razem dusić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania mięsa, wrzucić warzywa. Ogórki zetrzeć (jak dzieci były małe – obierałam, teraz nie) na średnich oczkach. Starte ogórki chwilkę poddusić na maśle. Po 50 minutach wyjąć mięso. Wrzucić ogórki. Po kilku minutach doprawić do smaku solą i wyłączyć gotowanie.
Mięso obrać z kości. Do talerza włożyć kawałeczki kurczaka, 1 łyżkę śmietany, wlać zupę i posypać pokrojonym koperkiem.