W zimie możemy połączyć z kiełbasą podsmażoną lub boczkiem i obiad gotowy.
80 dkg cukinii (czerwona i żółta)
80 dkg papryki
60 dkg pomidorów
3 łyżki passaty pomidorowej
30 dkg cebuli
3 małe ostre papryczki
1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
cukier, sól, pieprz do smaku
- Cebulę pokroić na piórka i podsmażyć na oleju. W połowie wsypać paprykę wędzoną, sól i pieprz. Jak cebula jest na wpół miękka, dodać cukinię pokrojoną na małe kawałki. Przełożyć wszystko do dużego garnka.
- Paprykę pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka i cały czas dusić na małym ogniu i mieszać. Papryczkę ostrą (wyjąć pestki) pokroić cieniutko i wrzucić do garnka.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wlać do garnka passatę i pomidory. Wsypać 1/2 łyżki cukru i jeszcze dosolić do smaku.
- Poddusić jeszcze 20 minut, co jakiś czas zamieszać.
- Przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić. W dużym garnku położyć ściereczkę i wstawić słoiki. Wlać wodę. Włączyć większy ogień, by szybko podgrzać wodę. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
- Wyjąć słoiki i postawić je na ściereczce do góry dnem na całą noc.