Przejdź do treści

Pleśniak

  • przez

4 jaja
masło (250 g)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa kakao
1 szklanka cukru
powidła śliwkowe

Oddzielić białka i włożyć do lodówki.
Do żółtek dodać masło i malakserem zamieszać. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia i miksować.
Na koniec zagnieść rękoma ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao.
Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ubić białko z cukrem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto podzielić na 2 połowy.
Do foremki warstwy: białe ciasto, powidła, na tarce zetrzeć białe ciasto, ubite białka a na koniec zetrzeć ciemne ciasto na tarce.

Piec ok. 45 minut.