Przejdź do treści

Steki z polędwicy wołowej

  • przez

Stek z polędwicy wołowej dojrzewający(ok. 23 dkg)
sól
olej
masło
czosnek
rozmaryn (gałązka lub suszony)

Steki powinny mieć ok. 2,5–4 cm grubości (ja kupuję w Lidlu).

5 godzin przed smażeniem wyjąć steki z opakowania i osuszyć. Położyć je na desce i równomiernie posolić z jednej strony. Włożyć do lodówki.

W międzyczasie przygotować masło czosnkowe. Miękkie masło włożyć do miseczki, posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Połączyć składniki.
Położyć na srebrnej folii i zawinąć w rulonik. Włożyć do lodówki.

1 godzinę przed smażeniem wyjąć steki z lodówki.

Na patelnię wlać olej (nie za dużo). Rozgrzać patelnię do temperatury 150 st. C. Mięso delikatnie położyć na patelni.
Smażyć z jednej strony przez 3 minuty.

Za pomocą szczypców lub łopatki przewrócić mięso. Nie nakłuwać go widelcem – sprawiłoby to, że straci smak i aromat.
Z drugiej strony smażyć przez 3 minuty. Przed końcem smażenia na patelnię dodać kawałek zwykłego masła, 2 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Na koniec polać stek sosem z patelni. Zdjąć stek z patelni (za pomocą szczypców), położyć na desce i przykryć folią aluminiową.
Po 3–4 minutach przełożyć na talerz i na wierzch położyć gruby plaster masła czosnkowego.