przepis Ewy Hano
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 1 1/4 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 zapachu rumowego
- skórka z pomarańczy
- 10 orzechów włoskich
- rodzynki
Śmietanę, miód, cukier, masło rozpuścić w rondelku, potem ostudzić i wlać do miski. Dodawać po trochu żółtka i mieszać. Dodać mąkę z przyprawą do piernika i sodę i zamieszać.
Dodać skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i zamieszać.
Wlać na blachę, piec ok. 30 minut.
Po ostygnięciu przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi.
Na wierzch – polewa czekoladowa i dekoracja.