- 30 dag mąki /pół na pół krupczatka z pszenną/
- 20 dag masła /z lodówki/
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 gotowane żółtka
- 1 łyżka śmietany gęstej
- bakalie i inne dodatki do dekoracji
- mleko skondensowane słodzone (trzeba gotować 2 godziny) lub kajmak – masa krówkowa gostyńska
Ugotować jajka.
Na stolnicę wysypać mąkę, położyć masło i wszystko razem
siekać długim nożem, tak długo aż rozdrobnimy na bardzo drobno.
Żółtka oddzielić od białek i przetrzeć przez sito.
Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietanę.
Wyrobić szybko, żeby odchodziło od rąk /jeśli za rzadkie, dodać troszkę mąki/.
Kulę ciasta wstawić na 30 minut do lodówki.
Blachę /koniecznie specjalną do mazurka/ wyłożyć papierem do pieczenia.
3/4 ciasta wyłożyć na blachę grubości 1/2 – 3/4 cm.
1/4 ciasta – uformować wałeczek grubości palca i ułożyć dookoła ciasta. Wałeczek ukształtować ozdobnie końcem noża, posmarować rozmąconym jajem.
Wstawić ciasto do gorącego piekarnika – 225 st. i upiec na złoty kolor.
20 minuty od góry, następnie na krótko przełączyć na spód. Od tej pory obserwować, by nie spalić.
Po ostygnięciu – dekorować.