- 4 białka
- 400 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki octu
- 20 g masła
- 4-5 kiwi
- 500 ml śmietany kremówki
- ok. 1/2 szklanki cukru /cukier do śmietanki, by była słodka/
Białka ubić sztywno. Dodać osiem łyżek stołowych zimnej wody, stale ubijając. Stopniowo dodawać cukier puder, rozprowadzając dobrze kolejne porcje. Pod koniec dosypać sól, mąkę ziemniaczaną,
wlać esencję waniliową i ocet. Pergamin posmarować masłem, skropić wodą, wyłożyć nim formę. Bezę wlać do formy. Piec w temperaturze 175 st. przez 30-45 min.
Zostawić w piecyku na godzinę do ostygnięcia.
Kiwi obrać, trzy owoce pokroić w kawałeczki, resztę w plasterki.
Schłodzoną śmietanę mocno ubić, dosładzając cukrem. Ubitą śmietanę wymieszać z kawałkami kiwi i wyłożyć na bezę. Wierzch ozdobić plasterkami kiwi.