Przejdź do treści

Sernik na zimno

  • przez

Żelatynę wsypać do miseczki i zalać wodą, odstawić.
Żółtka rozbełtać w miseczce.
Do garnka wlać mleko, cukier i ciut soli, gotować na wolnym ogniu, mieszając. Jak cukier się trochę rozpuści, wlać żółtka i teraz cały czas mieszać, by żółtka się nie zważyły. Jak się zagotuje to zdjąć
z kuchenki.
Wlać do tego żelatynę i zamieszać, by się rozpuściło. I odstawić, żeby wystygło, ale musi być ciepłe.
Do ciepłego mleka dodać ser i mieszać, aby konsystencja była gładka.
Śmietanę zmiksować mocno, tak by była ubita na sztywno.
Wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami i zalać przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Po dwóch godzinach sprawdzić czy zastygło. Jeśli tak, to wierzch zalać galaretką.