Przejdź do treści

Galaretka z kurczaka

  • przez
  • 4 udka z kurczaka
  • włoszczyzna
  • żelatyna (najlepiej Dr. Oetker) x 2
  • 3 mandarynki
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • 2 niewielkie ogórki
  • do rosołu: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

Udka zalać w dużym garnku zimną wodą i przykryć pokrywką. Ustawić trochę wyższą niż średnia moc palnika i zagotować. Usunąć szumowiny. Do garnka dodać kawałek korzenia selera, korzeń pietruszki i 2-3 marchewki. Dorzucić przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu oraz 2 płaskie łyżki soli. Ponownie przykryć garnek pokrywką. Zredukować moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała. Bulion gotować w ten sposób przez 60 minut.  Po ok. 25-30 minutach wyjąć marchewkę, tak by ją później użyć do galaretki. Jak mięso miękkie, wyjąć do ostudzenia.
Wywar wymieszać z żelatyną (jeśli w przepisie na opakowaniu żelatyny jest: „wsypać zawartość do 1 litra wody”, to użyć 900 ml).
Z 900 ml wywaru wychodzi 7 pojemniczków po serku wiejskim.
Do pojemniczków wkładać kolejno warstwami składniki: zielony groszek, pokrojone w większe kawałeczki mięso, kukurydzę, mała kosteczka marchewki, sporo kawałeczków mandarynki, mała kosteczka ogórka.