Przejdź do treści

Nalewka z czereśni

  • przez
  • dojrzałe czereśnie o ciemnej barwie – 1,5 kg
  • ok. 1150 ml spirytus 65% zawartości alkoholu – jej ilość powinna być taka, aby wszystkie czereśnie w całości zostały zalane alkoholem
  • cukier (potrzebny dopiero w późniejszym etapie produkcji) – ok. 400 gram

03.07:

  1. Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i wrzucić do dużego słoika.
  2. Czereśnie zalać alkoholem.
  3. Słoik zamknąć i odstawić na nasłoneczniony parapet. Co jakiś czas otworzyć, aby wypuścić nadmiar powstałych gazów – w przeciwnym wypadku mógłby nawet wybuchnąć.

10.08:

  1. Po miesiącu zawartość słoika ładnie się przegryzła i dokładnie po takim czasie odlać cały płyn do osobnego naczynia, zaś pozostałe czereśnie zasypać cukrem tak aby po wstrząśnięciu słoikiem cukier wypełnił przestrzeń pomiędzy owocami.

15.08.

  1. Po kilku dniach, kiedy cukier się rozpuścił odlać powstały syrop i połączyć go z uzyskanym uprzednio płynem.

Nalewka pełnię smaku i aromatu uzyska po kolejnych 6-7 tygodniach.

Czereśnie nie wyrzucać! Zalać w słoju wermutem Martini Bianco i po 2-ch tygodniach „miód w ustach”.