Przejdź do treści

Nalewka z dzikiej róży

  • przez

Owoce zrywać pod koniec października.

620 dkg dzikiej róży  

420 ml spirytusu  

140 ml wody   

325 dkg cukru 


  • Owoce dzikiej róży obrać ( uciąć przód i tył ) tak aby został tylko owoc bez ogonków itp . Następnie dobrze umyć i osuszyć. Włożyć w pojemniku do zamrażalnika na 3 dni.
  • Wyjęte z zamrażalnika owoce zalać alkoholem w słoju i dobrze zakręcić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 3 miesięcy (co jakiś czas potrząsać).
  • Po 3 miesiącach odlać ze słoika płyn (do butelki) a owoce zasypać cukrem warstwami i odstawiam na okres max 7 dni .
  • Gdy cukier się już rozpuści całkowicie, połączyć nalewy filtrując przez gazę (najlepsza pielucha tetrowa) i dokładnie zamieszać całość. Przelać do butelek. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia .