Owoce zrywać pod koniec października.
620 dkg dzikiej róży
420 ml spirytusu
140 ml wody
325 dkg cukru
- Owoce dzikiej róży obrać ( uciąć przód i tył ) tak aby został tylko owoc bez ogonków itp . Następnie dobrze umyć i osuszyć. Włożyć w pojemniku do zamrażalnika na 3 dni.
- Wyjęte z zamrażalnika owoce zalać alkoholem w słoju i dobrze zakręcić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 3 miesięcy (co jakiś czas potrząsać).
- Po 3 miesiącach odlać ze słoika płyn (do butelki) a owoce zasypać cukrem warstwami i odstawiam na okres max 7 dni .
- Gdy cukier się już rozpuści całkowicie, połączyć nalewy filtrując przez gazę (najlepsza pielucha tetrowa) i dokładnie zamieszać całość. Przelać do butelek. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia .