- 1 cebula
- 1 marchewka
- 20 dkg selera naciowego (1/2)
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 20 dkg kapusty białej
- 1 pomidor
- 400 ml soku pomidorowego
- ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej
- 1 litr wody
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i kolejno wrzucać składniki. Cebula w kostkę (chwilę podsmażyć), marchewka w plasterki, seler naciowy w plasterki, papryki w kostkę, kapusta w grubszą kostkę. Przełożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10 minut.
Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do zupy dodać pomidor, sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty, imbir starty na tarce, sól, pieprz i paprykę w proszku. Zamieszać. Gotować jeszcze 20 minut. Zupę zblenderować. Podawać z zieloną pietruszką lub koperkiem.