- 2,5 litra wody
- 1 udko i 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 kostki warzywnego bulionu
- 1 duża marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 5 – 6 ogórków kiszonych
- 2 łyżki masła
- 100 g śmietany
Do zimnej wody włożyć mięso. Jak się zagotuje woda, zamieszać (nie wyjmować szumowin). Zmniejszyć ogień, wrzucić kostki warzywne i gotować 50 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, na koniec dodać na patelnię marchewkę i chwilę razem dusić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania mięsa, wrzucić warzywa. Ogórki zetrzeć (jak dzieci były małe – obierałam, teraz nie) na średnich oczkach. Starte ogórki chwilkę poddusić na maśle. Po 50 minutach wyjąć mięso. Wrzucić ogórki. Po kilku minutach doprawić do smaku solą i wyłączyć gotowanie.
Mięso obrać z kości. Do talerza włożyć kawałeczki kurczaka, 1 łyżkę śmietany, wlać zupę i posypać pokrojonym koperkiem.