- 1/2 główki młodej kapusty
- 350 g młodych ziemniaków 9mogą być cypryjskie)
- 3 młode marchewki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 250 g kiełbasy wiejskiej
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub mięsnego lub rosołu
- 1 listek laurowy, sól, pieprz
- pęczek koperku
- 1/ Na patelni poddusić pokrojoną w kostkę cebulę. Odłożyć do miseczki. Podsmażyć pokrojoną na półplasterki kiełbasę i razem z cebulą chwilę podusić.
- 2/ W garnku wymieszać we wrzątku kostki rosołowe.
- 3/ Kapustę umyć i pokroić na cienkie i niezbyt długie paski. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w pasterki.
- 4/ Wrzucić do bulionu. Dodać sól, listek laurowy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Pod koniec dosypać pieprz i koperek.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda