Przejdź do treści

Zupa z młodej kapusty

  • przez
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 350 g młodych ziemniaków 9mogą być cypryjskie)
  • 3 młode marchewki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub mięsnego lub rosołu
  • 1 listek laurowy, sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 1/ Na patelni poddusić pokrojoną w kostkę cebulę. Odłożyć do miseczki. Podsmażyć pokrojoną na półplasterki kiełbasę i razem z cebulą chwilę podusić.
  •  2/ W garnku wymieszać we wrzątku kostki rosołowe.
  •  3/ Kapustę umyć i pokroić na cienkie i niezbyt długie paski. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w pasterki.
  • 4/ Wrzucić do bulionu. Dodać sól, listek laurowy i gotować do miękkości (ok.  15 minut). Pod koniec dosypać pieprz i koperek.